Fiji till Nya Zeeland – dygn 3

Äntligen! I morse började äntligen vinden mojna efter en mer blåsig natt än vi förväntade. Sjön började också lugna ner sig och nu har vi bara 1,5 meter vågor och vind runt 16 knop från ost. Det har varit en solig dag och temperaturen påminner om svensk sommar med varmt i sol och lä under sprayhooden och svalt i vinden. På nattvakten är det nu långbyxor, tröja och jacka som gäller. Ulla har fått fram stövlarna också.
Idag har vi haft en MOB-situation. MOB står vanligen för Man Over Board, vilket är otroligt allvarligt. I vårt fall handlade det om Mobile Over Board, vilket är tråkigt men definitivt inte allvarligt. Det var Ullas mobil som hon använt för att lyssna på ljudbok under nattvakten. Tyvärr blev den obetänksamt kvarlämnad under sprayhooden och senare på dagen användes en lång stund för att leta efter den. Till sist såg vi de små hörlurarna hänga runt en mantågsstötta och insåg att telefonen vid någon kraftigare krängning på grund av vågorna helt enket glidit iväg genom en springa i nederkanten av sprayhooden. Suck! Tråkigt, men ingen katastrof även om det blir lite pyssel att få ordning på allt så småningom. Turligt nog var det ett Fiji SIM-kort i, så det vanliga Teliakortet är kvar ombord.
Väderförhållandena har inte varit idealiska för daglig dusch i sittbrunnen direkt, utan vi har fått nöja oss med nödtvagning i handfatet. I sittbrunnen hade det blivit saltvattensdusch, eftersom det varit ordentliga översköljningar av hela båten med jämna mellanrum och luften fylld av spray från vågorna. De tonvis med vatten som sköljt över båten har varit en bra läcktest. På det hela taget är båten torr och fin, men ett mindre läckage från aktre delen av sittbrunnen har vi hittat. Segelstuven kan vi numera dränera inne från båten och där har vi hittat någon deciliter. Nästan tätt alltsä.
Nu klockan 15 har vi 445 sjömil till Opua och 500 sjömil till Whangarei. Mer än halvvägs alltså, obereoende vart vi går. Allt väl ombord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s