Vinden viner och vi väntar

Nu är det fyra dagar sen vi kom till North Minerva reef. Första två dagarna var vinden ganska måttlig och det blev lite trevligheter bland båtvännerna som kom in. Sen i tisdags kväll har vinden legat mellan 25-30 knop och mer i byarna så alla har hållit sig kvar på sina respektive båtar. Det är en ganska äventyrlig och våt jollefärd som krävs om man skulle drista sig över till någon grannbåt. Den sociala kontakten sköts nu via VHF-radion. Där är det full rulle hela dagarna eftersom vi är 22 båtar här. De som kom in igår vittnade om jobbiga förhållanden på havet med 4-5 meters vågor.Då är det lugnare här, vid lågvatten ett par decimeter vågor och runt halvmetern vid högvatten när mer vatten strömmar över revet. Då känns det lite smågungigt under några timmar innan vattnet sjunker tillbaka igen. Alla båtar verkar ligga stadigt med sina ankare och ingen av båtarna har draggat.
Minerva reef är verkligen en helt osannolik och unik plats att tillbringa tid på. Kolla position 23 38S och 178 54 W på Google Earth, så förstår ni vad vi menar. Alla pratar om de hummrar man kan fånga här på revet vid lågvatten, men vi har inte träffat någon som fångat någon hummer trots att vi varit här flera gånger. I det här vädret är det inte riktigt läge för några revpromenader i alla fall.
Vad fördriver vi tiden med hela dagarna och blir det inte dödstrist? Hittills har det inte varit tråkigt alls. Skulle man drabbas av leda är det bara att tänka på den kompisbåt som inte hann fram innan vädret bröt ut och som nu drejar bi i den grova sjön cirka 100 sjömil härifrån. Då är vi synnerligen lyckligt lottade som kan ägna dagarna åt att spela gitarr, baka, läsa, laga mat, reparera grejor, titta på film och prata med våra kompisar innanför revet. Vi lyssnar på Patricia och David på Gulf Harbour Radio varje morgon kl 7.15 på kortvågsradion. För er som är nyfikna så streamar de också via internet. Googla så hittar ni deras hemsida och kan lyssna. David, som är meteorolog, är en riktig klippa och de har gett oss verkligt fin väderservice i samband med det här osäkra väderläget. Vi blir alldeles säkert kvar här till nästa vecka om man får tro dagens utsago från David. Vi har gott om mat, men lite magert på frukt och grönsaksfronten. Allt väl ombord!

2 tankar på “Vinden viner och vi väntar

  1. Hej på er!
    Följer er med stort intresse. Vilket märkligt rev att ”hitta” mitt ute i ingenstans. Lycka till på fortsatt seglats
    Mvh
    Benny B

  2. Hummer är aktiva på natten, kanske inte så lockande att ge sig ut på lovartsidan i mörker. Med hjälp av en kraftig lampa lokaliserar man hummern, ögonen glimmar i ljuset. Man plockar hummern blixtsnabbt för de är ruskigt snabba. Vi följde med Frankie på Mopelia en natt, han lyckades plocka flera humrar medan vi knappt hann se dem. Om ni seglar förbi Kuba på sydsidan är det betydligt enklare – det tar vi en annan gång.
    Ikväll spelar Sverige – Finland kval till semifinal i ishockey VM. Det ska bli kul att se. Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s