Framme i Port Resolution

Yanne fick hjälpa oss genom sista natten och vid frukost kunde vi se den lilla vulkanön Futuna. Hög, grön och med ett molnlock över kratern. Pelle hade nu piggat på sig igen. När vi hade 30 sjömil kvar skickade vi ett meddelande till gränsmyndigheterna och bekräftade vår ETA. Då kom plötsligt en fin halvvind och vi satte segel. Vilken överraskning, eftersom prognosen var mycket svag vind. Vinden från nord ökade och var snart uppe i 25-30 knop, sjön byggde raskt till ordentlig sjö 1.5-2 meter och vi började bli riktigt fundersamma. Port Resolution är ju öppen mot norr och hur skulle förhållandena vara där? Gick det överhuvudtaget att ligga där nu? Dessutom finns det inga alternativa ankringsplatser i närheten.
Vi kunde se en rejäl rök- och askpelare från vulkanen Yasur mot skyn. Vi saktade ner farten och hoppades att vinden skulle lugna sig. När vi var cirka tre sjömil från Port Resolution minskade vinden snabbt och vi kunde se fyra gungande båtar ankrade i viken. Vi gick in och vid 15-tiden var vi ankrade. Förhållande lugnade sig snabbt och vi fick en behaglig kväll och natt.
På kvällen pratade vi med David på Gulf Harbour Radio och han sa att det med stor sannolikhet var Yasurs utbrott som orsakat vinden. Han kunde inte se något i alla vädermodeller som kunde förklara vinden. Intressant!
Nu på tisdag morgon väntar vi på att Customs och Immigration ska dyka upp och den gula Q-flaggan är hissad. De hade meddelat att de skulle komma igår eftermiddag, men fick förhinder. De har en flera timmars bilresa över ön för att ta sig hit.
Naturen är grön och regnskogsfrodig och det pyser av ånga från jordens inre på några ställen. Stränderna är omväxlande mörk lavasand och brant berg. Kor råmar ibland. Igår kväll var det mörkt på land, förutom några enstaka vandrande ficklampor. Ändå finns här två små byar inne bland växtligheten. Det ska bli spännande att få gå iland när formaliteterna är avklarade. Medan vi väntar får vi passa på att tvätta bort spåren från Yasur, vulkanaska som över natten landat på Loupan. Idag verkar Yasur ha vilodag och ingen rökpelare stiger mot skyn just nu. Grannbåten spelar countrymusik, vi kan höra Jerry Douglas fina dobrospel.

Allt väl ombord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s