Vi tänkte att många kanske inte vet så mycket om landet Vanuatu. Det visste åtminstone inte vi, innan vi började planera inför att segla hit. Faktiskt redan 2018, men sen kom olika saker emellan. Därför kommer nu lite fakta hämtade från Utrikespolitiska institutet.
Vanuatu i sydvästra Stilla havet omfattar tolv större och runt 70 mindre öar som nästan alla är bebodda. Vanuatu har omkring 300 000 invånare, varav cirka 50 000 bor i huvudstaden Port Vila. Kommentar från oss: landet sträcker ut sig över cirka 460 sjömil. De olika öarna har levt och delvis lever väldigt isolerade från varandra och därför har olika lokala kulturer och språk bevarats.

Vanuatu, med en flera tusen år gammal historia, började koloniseras av européer på 1700-talet. Här genomfördes under 1900-talet ett unikt samarbete mellan Storbritannien och Frankrike, som styrde öarna gemensamt. När Vanuatu blev självständigt 1980 utkämpades ett inbördeskrig, när en rebellrörelse försökte dela den nya staten innan den ens var född. Men upproret slogs ned och sedan dess har det rått fred. Partisplittring och personliga rivaliteter har dock skapat ett instabilt politiskt landskap. Kommentar från oss: just den här veckan har parlamentet upplösts och extraval ska hållas
Vanuatu är en tämligen väl fungerande demokratisk republik. På papperet speglar partiväsendet ungefär samma ideologier som i väst, men i praktiken är det starkt personfixerat. De mänskliga rättigheterna respekteras överlag ganska bra. Vanuatu är Oceaniens enda alliansfria stat och har ingen armé.

Vanuatu är enligt FN:s definition ett av världens minst utvecklade länder. Överlag har den ekonomiska utvecklingen hållits tillbaka av bristfällig infrastruktur (vägar, hamnar, elförsörjning) och ett alltför stort beroende av det väderlekskänsliga jordbruket. Kommentar från oss: Att de har svårt att få till vägar är lätt att förstå när man ser det enormt kuperade/bergiga landskapet och alla vulkaner. Vi läste också att de bara har ett fartyg som kan frakta diesel ut till öarna. Denna behövs ju för fordon och elproduktion. Däremot verkar de ha lyckats ganska väl med att få mobiltelefonin att fungera på senare tid.
Merparten av vanuatuerna lever i byar där de materiella villkoren är knappa men där det finns fungerande sociala nätverk. En snabb inflyttning till tätorterna har gjort att problem som arbetslöshet och dåliga sanitära förhållanden uppstått. Andelen av befolkningen som har tillgång till rent vatten är 91,2% och andelen som har tillgång till toaletter är 52,7%. I Vanuatu är skolgången inte obligatorisk och 2010 tog staten över ansvaret för utbildningen efter att andelen barn som börjar skolan sjunkit sedan millennieskiftet. Andel barn som började grundskolan 2015 var 79,8%
I stort sett alla invånare i Vanuatu är melanesier (ni-vanuatu), indelade i ett stort antal undergrupper. På öarna talas över 100 melanesiska språk, vilket beräknas vara flest språk per invånare i hela världen. Det nationella språket är Bislama, en form av bruten engelska. Men även engelska och franska är officiella språk. En stor majoritet av vanuatuerna tillhör ett av flera kristna samfund. På sina håll utövas fortfarande traditionella, inhemska religioner med inslag av andetro och förfädersdyrkan. Blandreligioner har uppstått i form av så kallade cargokulter. Kommentar från oss: Cargokulturna har sitt ursprung från andra världskriget då amerikanerna var aktiva här. De medförde då ett överflöd av lyxvaror som Cola, cigaretter, bränsle, matvaror med mera. Cargokulterna väntar nu på dessas återkomst. Bland annat finns en sådan på Tanna, inte långt från Port Resolution.
Utrikespolitiska Institutet tar upp följande som viktigt när det gäller seder och bruk: Gå aldrig med rak rygg mellan en hövding och den han pratar med. Jäkta aldrig, och tala gärna med lågmäld röst. Och glöm inte ta av dig skorna när du går in i ett vanuanskt hem. Kommentar från oss: från vår egen guidebok har vi lärt oss att man inte betalar dricks här och man prisförhandlar/prutar heller inte, förutom med taxi. Och ingen utmanande klädsel (= korta kjolar och badkläder) i byarna.
Ett spännande land!