Mot Sydney

Tiden rusar och det är snart tre månader sen vi kom till Australien. Hög tid för en uppdatering här på bloggen. Efter att ha acklimatiserat oss några dagar i Bundaberg gav vi oss iväg med tåg, flyg och bil till södra Australien för en turistresa i vindistrikten utanför Adelaide och sen Great Ocean Road. Några bilder från vår resa kommer här:

Vi har verkligen lärt oss tycka om ”the Aussies”. Alltid ett leende och en rolig kommentar till hands.

Pubkväll längs Great Ocean Road

Vi besökte också Brisbane, som vi gillar skarpt. En dag tog vi bussen ut till Lone Pine Koala Sanctuary. Här finns inhemska djur från Australien som av olika skäl behöver hjälp.

Höjdpunkten var mötet med koalan. En mer känslofylld upplevelse än väntat.

Några dagar efter att vi avslutat vårt turistande söderöver städade vi ur Loupan och flög hem för att under ett par veckor träffa och krama om familjen. Vi längtade lite extra, eftersom vi kommer att vara i Australien över jul.

På väg hem till barnbarnen

När vi var tillbaka i Bundaberg var det dags för Down Under Rallys Welcome Week. Down Under Rally drivs av Leanne och John Hembrow och är ett sätt att förenkla för seglare som besöker Australien. Även om det låter som en tävling så är det inte det. Man kan starta varifrån som helst och komma till Australien i princip närsomhelst. Rallyt kostar en slant, men har ett mycket större värde. Massor av råd inför ankomsten och en mycket välordnad Welcome Week med mängder av värdefull information, serverad på ett trevligt sätt. Dessutom många sociala aktiviteter och man lär känna andra seglare som man kanske kommer att stöta på under vistelsen här. John började varje morgons radionät på VHF med olika australiensiska musikklassiker. För den som vill ha lite ”Australien vibe” kommer här länk till Johns Down Under spellista på Spotify.

https://open.spotify.com/playlist/6y20yHZRBWMsf2XINPv1w8?si=lGs_hCXMTfqNjyYQV5L8EQ

John och Leanne har goda kontakter med ett antal sponsor som bidragit med verkligt fina priser som lottades under flera gånger per dag. Vi vann ett av de ”mindre” priserna, men många priser hade ett värde på flera tusen kronor. Som rallydeltagare får man också fina rabatter på många marinor och båtbutiker längs kusten.

Vi hade turen att vinna en jättefin Cruising guide för Queensland

Australiensarna ääälskar förkortningar och slang och vi börjar så smått lära oss lite. Dels av John, men också av australiensiska seglarvänner. Några smakprov: Bundy = Bundaberg, Rocky = Rockhamton, Sheila (eller bird) = kvinna, Have a leak = gå och kissa, Arvo = eftermiddag, On the piss = berusad

Den talangfulla och kända (men för oss okända) musikern Jay Hoad stod för musikunderhållningen på avslutningsfesten.

Jay Hoad

De som ville fick också prova att få ljud i Aboriginernas traditionella instrumentet diggeridoo

Pelle lät bra som blåsare
Vi fick jättegoda skaldjur!

Morgonen efter att Welcome Week avslutats lämnade vi och många andra båtar marinan. Vi med siktet inställt mot Sydney, men med några stopp på vägen. Det blev semesterseglingsförhållanden ner i Hervey Bay till Fraser Island och Great Sandy Straits.

Stilla kryss ner mot Fraser Island

Från Welcome Week var vi välinformerade om risken att stöta på hajar, krokodiler, dödliga små maneter, farliga ormar och giftiga spindlar. Bland annat finns här 190 sorters ormar, men ”bara” tjugofem arter kan döda eller skada människor. Skönt att veta! Tjugo av Australiens ormar är bland världens tjugofem farligaste. Vi tycker nog de i stort sett osynliga små dödliga maneterna verkar läskigast, men de får vänta till nästa år när vi seglar upp längs barriärrevet. Vår nya fina Cruising guide för Queensland har varningstrianglar med krokodiler och hajar på vissa ankringsplatser. Man blev inte direkt badsugen och vi såg oss för när vi sköt jollen i vattnet från sandstranden på Fraser Island.

Något annat som också är lite speciellt för oss är att man ofta behöver korsa en relativt grund sandbank när man ska in och ut ur olika ankringsområden. Den grunda sandbanken tillsammans med tidvatten och inkommande havsdyning/vågor i fel kombination kan göra det direkt farligt att korsa sandbanken. Dessutom rör sig sandbanken över tid, så man kan inte lita på att sjökortet är korrekt. Rådet vi fick på Welcome Week var att ropa in till VMR (Voluntary Marine Resque) för att få information om förhållandena på sandbanken. Ibland får man också waypoints för en djupränna.

Det var spännande när vi skulle ut ur Great Sandy Straits och över den ökända Wide Bay Bar, men det var inga problem när vi gick ut enligt konstens alla regler: 1-2 timmar före högvatten, mindre än 1,5m vågor utanför, vind mindre än 15 knop och beväpnade med waypoints från VMR. Nu känner vi oss lite mer rutinerade efter flera ”bar crossings” på vår väg ner mot Sydney.

Vi väntar på högvatten för att gå ut genom Wide Bay Bar ett par sjömil bort

Vi lämnade Wide Bay Bar på eftermiddagen och seglade en lugn och stillsam nattsegling ner till Moreton Bay utanför Brisbane. Vi hade sällskap med de australiensiska seglarvännerna på Eye Candy och Gone With the Wind.

Fantastisk solnedgång på väg mot Moreton Bay

Sen skulle vi vidare mot Gold Coast och Southport. Det finns grunda inre vattenvägar dit från Moreton Bay och de hade vi planerat att gå, eftersom vinden skulle vara rakt i nosen. Men någon dag innan upptäckte vi att det fanns en kraftledning som var tveksamt låg, vilket ledde till att vi klockan 4 på morgonen dagen efter lyfte ankaret från Sandhills och gick havsvägen ner till Southport.

Sandhills
Ankrade vid Sandhills med Brisbanes skyline i aktern

Den tidiga avgången berodde på att vi ville komma till Gold Coast Seaway (en ganska snäll ”bar crossing”) i dagsljus. Gold Coast-området beskrivs av våra australiensiska seglarvänner som ”Australiens Florida”. Och det hände verkligen något hela tiden.

Vi passade också på att besöka The Boat Works, där vi ska lägga upp båten när vi åker hem i februari. Och vilket ställe! Det i särklass mest välordnade varv vi sett och med otroligt fin service till oss båtägare. Ett varvsparadis, sa Julian på engelska båten Domini. Det kommer att bli toppen! Vi firade också Annies födelsedag

Andrew, Claire (Eye Candy), Annie, Liam (Gone With the Wind) och vi

Det hade varit en lång period med sydliga vindar och vi, tillsammans med många andra båtar på väg söderut tog chansen när vinden dog ut. Vi lämnade Southport sent på eftermiddagen och nästa morgon ankrade vi i floden vid Yamba, efter en natt med i huvudsak motorgång.

Inloppet mot Yamba och surfstrand

Redan morgonen efter lämnade vi Yamba och styrde mot Coffs Harbour, där vi bokat plats i marinan. Det finns gott om ankringsplats i viken utanför, men det skulle bli ordentlig vind och risk för dyning in i viken så vi bokade för säkerhets skull plats i marinan. Tur var det, för det blev ordentligt gung därute och vi fick hitta en ”nödplats” i marinan till Eye Candy kvällen efter.

Coffs Harbour
Det går ingen nöd på oss medan vi väntar

Efter två dagar kunde vi fortsätta seglingen söderut och efter 36 timmar ankrade vi i en av Sydney Harbours många vikar.

Vi närmar oss inloppet till Sydney Harbour

Det blev dock en lite struligare avslutning på seglingen än vanligt. En trimlina hade gått av och fastnat i översta spridaren, vilket gjorde att vi inte kunde få ner storseglet. Det löste sig genom att vi gick in på grunt vatten och ”snabbankrade”, hissade upp Pelle i riggen för att ta bort linan och sen kunde storseglet tas ner. Sen kunde vi gå in i viken och ankra för natten.

För Claire and Andrew på Eye Candy och Annie och Liam på Gone With the Wind blev ankomsten till Sydneyområdet känslosam. Gone With the Wind avslutade sin segling runt jorden och Eye Candy kom hem efter många år i Medelhavet, Karibien och Stilla Havet.

Efter vår första nattankring innanför North Head (norra udden vid inloppet till området Sydney Harbour) flyttade vi oss och ankrade i Manly. Där gick vi bland annat en fin vandring upp på North Head med härlig utsikt över Sydney Harbour och Tasmanska sjön.

På North Head

Vi hittade också svenska caféet Fika och fick njuta av Luciatåg, glögg och lussekatter. Ett par hundra Australiensvenskar var på plats.

Efter ett par dagar i jättemysiga Manly gick Eye Candy och Loupan in mot centrala Sydney och det kändes häftigt att komma in mot Sydneys fantastiska operahus och Sydney Harbour Bridge. Det är alltid något speciellt att närma sig städer från vattnet.

Ankrade i Farm Cove
Nöjd besättning i Farm Cove

Nu har vi varit i Sydney en och en halv vecka. Det är en härlig stad, full av liv och rörelse, med mycket att se och göra både på land och vatten. Vi har bland annat varit på guidad tur och på konsert med Nick Cave och Warren Ellis i Operahuset. En mäktig upplevelse!

Sydney är en båtvänlig stad med många bra ankringsplatser, både centralt och i lite lugna stillsamma vatten. Det går oftast att hitta ett bra ställe att förtöja jollen när man ska iland. På många platser finns gratis gästbojar, dock väldigt få gästplatser i de många marinorna. Här stillsamma Sugarloaf Bay bara några få sjömil från centrala Sydney.

Nästan som Napoleonviken?

Det har varit väldigt kyligt den senaste tiden med hårda och iskalla sydliga vindar från Antarktis. Det har varit långbyxor, fleece och middag inne. Täckena är tillbaka i påslakanen och vi har till och med slagit på värmaren en stund på morgnarna när termometern visat 13-14 grader. Brrr! Men nu vankas mer normalt sommarväder och det ser vi fram emot.

Vi stortrivs verkligen här och ser fram mot den spännande starten av Sydney Hobart race på Annandag jul och det spektakulära nyårsfirandet här i Sydney Harbour. Julafton firar vi med Claire, Andrew, Annie och Liam med lite svenskinspirerad julmat ombord på Loupan. Vi kommer säkert drabbas av lite hemlängtan också, trots det trevliga sällskapet.

Vi önskar er alla En God Jul och Ett Gott Nytt 2023!

Allt väl ombord!

3 tankar på “Mot Sydney

  1. Man blir ju lite avis på era fantastiska äventyr därute och tack för allt bloggande. Tiden rann ju iväg när ni mellanlandade nu senast på hemmaplan och vi får försöka gå ut och träffas över en matbit vid nästa tillfälle ni kommer hem. Det vore så kul att ses efter så lång tid. Vaxholm passar säkert bra då. Ha det nu så otroligt härligt och take care!

    God Jul & Gott Nytt År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s