Förberedelser

När började vi egentligen förbereda oss?

Förberedelserna har nog smugit sig på och i början var det mest en mental process, men det första riktigt konkreta steget var när vi köpte vår Arcona 430 på hösten 2008, som skulle vara tillräckligt bra för att ta oss ut på en längre segling. Vi har haft två Arcona-båtar tidigare som vi varit mycket nöjda med, men nu ville vi ha större utrymmen och också sådana bekvämligheter som dusch. Mer om båten och utrustning finns på ”Om Loupan”.

En stor del av förberedelserna och det som det också diskuteras mest med andra långseglare, är kompletteringen av utrustningen till båten. De områden vi kompletterat och som vi med största sannolikhet inte lagt ner så mycket tankar, energi och pengar på, om vi inte planerat vår långsegling, är

 • Strömförsörjning
 • Säkerhet
 • Komfort
 • Sjökort/pilots
 • Segel

En tredje del av förberedelserna har varit att förbereda besättningen, dvs i huvudsak oss själva, men även våra två söner, som ska vara del av besättningen på ett par längre etapper. De utbildningar vi genomfört är

 • Oceanseglarkurs (=lite utökad Utsjöskepparexamen) hos Oceanseglarklubben (OSK). Mycket fokus på tidvatten. Där ingick också hjärt-lungräddning, första hjälpen och ett bra sjukvårdspass med de långseglande läkarna Nina och Pär. Vi fick också göra en livflotteövning.
 • ISAF Offshore Personal Survival Course. Vi och våra söner har under våren gått en tvådagars säkerhetsutbildning hos Scandinavian Security Training Centre (SSTC). Det var en mycket nyttig kurs!

Under våra semesterseglingar har vi de senaste åren försökt göra lite längre etapper för att träna lite på vakthållning mm. På semestern 2010 seglade vi Stockholm – Shetlandsöarna tur och retur och förutom att Shetlandöarna var en fantastisk plats så fick vi träning på flerdygnsöversegling, lite större vatten och tidvatten.

En stor kunskapskälla under förberedelserna har varit böcker och olika långseglares bloggar. Vi gick med i Oceanseglarklubben i samband med Oceanseglarkursen och där har vi också fått möjlighet att delta i olika seminarier och träffa andra långseglare.

Eftersom vi ska segla med ARC så har vi också fått ”Rally Handbook” från World Crusing Club. En mycket bra pärm med många praktiska tips av allehanda slag, inte minst när det gäller säkerhetsutrustning.

Det fjärde området som krävt en del förberedelser är ”Övrigt”, som till exempel

 • Skapa ekonomiskt utrymme för hela seglingen, vilket medfört att vi bland annat har flyttat till något mindre lägenhet.
 • Hälsorelaterade frågor som läkar- och tandläkarbesök, vaccinationer samt skeppsapotek.
 • Praktiska förberedelser för lägenhet, räkningar och annat som rör det som är kvar hemma. Det har vi löst genom att vår äldste son flyttar in i vår lägenhet under de 14 månader vi är borta och han tar även hand om andra frågor, som t ex att betala räkningarna. Känns som en väldigt bra lösning för oss.
 • Försäkringar. För båten blir det Pantaenius och vi har tittar på en hel del på olika alternativ till reseförsäkring, eftersom den normala som ingår i hemförsäkringen enbart gäller 45 dagar och inga längre perioder till havs än tre dagar. Det är inte helt lätt att hitta en bra reseförsäkring som ger användbart skydd för en sån här lite ovanligare långresa till sjöss, men vi har fastnat för ett engelskt bolag Topsail Insurance och deras reseförsäkring Yachtsmans Gold. Lite ovanligt med ett försäkringsbolag som är införstådda med de speciella förhållanden som långseglare har.

Vi kan konstatera att även om man börjar förberedelserna i god tid så blir det i alla fall en massa saker som till sist ska göras och blir gjort under våren före avresan. Man kommer på fler och fler praktiska detaljer ju närmare avresan man kommer. Det är en hektisk, men en rolig och spännande tid just nu, några veckor före avfärd.

5 tankar på “Förberedelser

 1. Hej granne Therese här 🙂 vad härligt med blogg – skoj att läsa!
  Såg kursen med dr Nina och Pär och inser att det måste vara fam Olofsson, jag har jobbbat med Pär på kärlkirurgen i många år tidigare 🙂 Härliga människor! Världen är liten ändå även om ni ska lååångt bort nu! Skepp o hoj! // Therese o Stefan

 2. Ja, världen verkar vara väldigt liten! Speciellt när det gäller Pär och Nina eftersom ett par andra vänner till oss råkade stöta på dem i fjällen :-). Nya bekantskaper skapas hela tiden, roligt! Tack för den fina och omtänksamma flaskposten som vi verkligen uppskattade.

 3. Träffade Pär & Nina i raststugan vid Ulvån på väg till Blåhammaren – Sylarna i våras där vi av en händelse konstaterade att vi båda var bekanta med Ulla & Pelle !
  Fantastisk händelse att sedan möta Loupan i Kalmar dit jag kommit med husbil denna gång,
  på väg till Portugal! Trevlig samvaro som vanligt !
  Lycka till !
  Mats

 4. Hej
  Ibland hittar man det, som man tror inte finns.
  Jag skall vara medseglare på Christian Radich, som seglar Las Palmas – St Lucia samtidigt med ARC. Jag har under mer än en månad sökt en helt nödvändig reseförsäkring. Jag är svensk medborgare, men bosatt i Spanien. Inget spanskt bolag ville tekna försäkring p g a resans karraktär. Ej heller svenska bolag var intresserade, eftersom jag är bosatt utanför Sverige,
  Härom kvällen läste jag er utmärkta blogg och fann Topsail Insurance!
  Nu är problemet löst och försäkringen teknad!!!!!!
  Önskar er en god seglats
  Bengt
  PS Vi ses kanske vid starten eller efter målgång DS

 5. Tack Bengt! Roligt att våra skriverier kan komma till nytta! Vi är just nu i Las Palmas och ser på AIS att Cristian Radich är det också, så vi kanske stöter på varandra i vimlet

  Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s