Planerad rutt 2015 och framåt

Den 25 juni 2015 kastade vi loss från vår hemmahamn, Gustavsberg. Den här gången är vår plan att segla jorden runt i etapper under 3-5 år. Vi har inte gjort några detaljerade planer, utan tar ett år i taget och är ute så länge det känns kul.

Etapp 1, 2015-2016

Etapp 1 gick runt den svenska kusten till södra Norge för att invänta lämpliga förhållanden för att korsa Nordsjön till Orkneyöarna och därefter vidare till Yttre Hebriderna väster om Skottland. Från Hebriderna seglade vi vidare ner till Irländska sjön och besökte Belfast och Dublin innan vi fortsatte söderut till Kinsale, varifrån vi startade seglingen över Biscaya. Det var den startpunkt vi valde förra gången och vi tyckte det var mycket bra att komma ut på djupare vatten i Biscaya.

Efter seglingen över Biscaya så blev det sol och värme i Spanien och Portugal innan vi seglade över till Kanarieöarna. Vi korsade Atlanten med ARC 2015 och tillbringade sedan knappt fyra månader i Karibien. Vi valde att segla med ARC igen för att det känns som att det ger lite mer trygghet med flera båtar, goda råd, seminarier, säkerhetsbesiktning av båten, väderprognoser, satellittrackers mm. Dessutom tyckte vi det var mycket trevligt och gav många nya kontakter. År 2015 var det dessutom 30-årsjubileum, så det blev extra festligt. Vi tog upp Loupan på ön Curacao, strax norr om Venezuela och flög sedan hem i början av april då vi fått ännu ett barnbarn. Allt om etapp 1 finns förstås här på bloggen.

Etapp 2, 2016-2017

I oktober 2016 åker vi ner till Curacao igen. Efter lite båtarbete under några veckor går vi först till Bonair. Därifrån kommer det att bära av västerut via Colombia och San Blas-öarna innan vi kommer till Panamakanalen. Planen är att gå ut i Stilla havet under första kvartalet 2017. Rutten blir Panama – Galapagos—Franska Polynesien – Cook-öarna – Tonga – Fiji – Nya Zeeland. Från Nya Zeeland kommer vi hem till Sverige i november 2017.

Hur kommande etapper blir bestämmer vi senare.

Etapp 3, 2018

Planen är att segla Nya Zeeland – Fiji -Vanuatu – Nya Caledonien – Australien. Hem till Sverige igen i november.

Ett alternativ är att segla ner till Nya Zeeland igen i oktober.

Etapp 4, 2019

Som ni bloggläsare sett så avslutade vi säsongen 2018 med att segla ner till Nya Zeeland igen efter att ha tillbringat hela seglingssäsongen på härliga Fijiöarna. För kommande säsong är huvudplanen att vi ska försöka hitta ett relativt tidigt väderfönster i maj för att lämna Nya Zeeland och segla upp till Fijiöarna igen. Tanken är att göra ett litet återbesök i den östra ögruppen Lau efter att vi klarerat in i Savusavu eller möjligen Suva. Efter besöket i Lau planerar vi att fortsätta västerut mot Vanuatu – Nya Caledonien – Australien.

”Sailors plans are written in the sand at low tide” – skulle det vara så att vi önskar oss ytterligare en säsong i Stilla havet, så finns ju alternativet att segla ner till Nya Zeeland i höst igen.

Den här säsongen blev annorlunda än vi tänkte oss på grund av att vi, ganska snart efter vår ankomst till Fiji, oplanerat fick flyga hem till Sverige på grund av sjukdom i familjen. Tillbaka på Fiji bestämde vi oss till sist, efter lite obeslutsamhet, att stanna på Fiji resten av säsongen. Säsongen kommer åter igen att avslutas nere på Nya Zeeland.

Etapp 5, 2020

Tredje gången gillt!? I år ska vi väl ändå ta oss till Australien! Så här ser våra seglingsplaner ut den här gången:

Efter sedvanliga underhållsaktiviteter av Loupan under mars får vi besök på Nya Zeeland av vår son Björn. Efter att han vandrat på Sydön räknar vi med att få honom som gast ombord för lite segling i Hauraki Gulf fram till mitten av april. Blir jättemysigt, tycker vi. Någon gång under andra halvan av maj planerar vi att segla till Nya Kaledonien och sedan ankomst till Vanuatu till månadsskiftet juni/juli. Den 25 juli får vi äntligen besök av Pernilla och Tomas, som kommer att segla med oss några veckor i Vanuatu. De skulle varit med oss redan sommaren 2019, men då blev det ju ändrade planer på grund av vårt oplanerade besök hemma i Sverige. I oktober tänker vi oss att segla till Australien som deltagare i Down Under-rallyt.

Etapp 6, 2022

Av etapp 5 blev inte något alls, som trogna bloggläsare sett. Det blev ett trevligt år på Nya Zeeland och sen ett år hemma. Nu i juli 2022 har vi återigen kommit upp till Fiji. I slutet av månaden seglar vi vidare till Vanuatu och därefter Nya Kaledonien och Australien. Fjärde gången gillt ska det väl bli?! Vi har fått ett 12 månaders visum till Australien med ”multipel entry”.