Planerad rutt 2015 och framåt

Den 25 juni 2015 kastade vi loss från vår hemmahamn, Gustavsberg. Den här gången är vår plan att segla jorden runt i etapper under 3-5 år. Vi har inte gjort några detaljerade planer, utan tar ett år i taget och är ute så länge det känns kul.

Etapp 1, 2015-2016

Etapp 1 gick runt den svenska kusten till södra Norge för att invänta lämpliga förhållanden för att korsa Nordsjön till Orkneyöarna och därefter vidare till Yttre Hebriderna väster om Skottland. Från Hebriderna seglade vi vidare ner till Irländska sjön och besökte Belfast och Dublin innan vi fortsatte söderut till Kinsale, varifrån vi startade seglingen över Biscaya. Det var den startpunkt vi valde förra gången och vi tyckte det var mycket bra att komma ut på djupare vatten i Biscaya.

Efter seglingen över Biscaya så blev det sol och värme i Spanien och Portugal innan vi seglade över till Kanarieöarna. Vi korsade Atlanten med ARC 2015 och tillbringade sedan knappt fyra månader i Karibien. Vi valde att segla med ARC igen för att det känns som att det ger lite mer trygghet med flera båtar, goda råd, seminarier, säkerhetsbesiktning av båten, väderprognoser, satellittrackers mm. Dessutom tyckte vi det var mycket trevligt och gav många nya kontakter. År 2015 var det dessutom 30-årsjubileum, så det blev extra festligt. Vi tog upp Loupan på ön Curacao, strax norr om Venezuela och flög sedan hem i början av april då vi fått ännu ett barnbarn. Allt om etapp 1 finns förstås här på bloggen.

Etapp 2, 2016-2017

I oktober 2016 åker vi ner till Curacao igen. Efter lite båtarbete under några veckor går vi först till Bonair. Därifrån kommer det att bära av västerut via Colombia och San Blas-öarna innan vi kommer till Panamakanalen. Planen är att gå ut i Stilla havet under första kvartalet 2017. Rutten blir Panama – Galapagos—Franska Polynesien – Cook-öarna – Tonga – Fiji – Nya Zeeland. Från Nya Zeeland kommer vi hem till Sverige i november 2017.

Hur kommande etapper blir bestämmer vi senare.

Etapp 3, 2018

Planen är att segla Nya Zeeland – Fiji -Vanuatu – Nya Caledonien – Australien. Hem till Sverige igen i november.

Ett alternativ är att segla ner till Nya Zeeland igen i oktober.