Planerad rutt 2015 och framåt

Den 25 juni 2015 kastade vi loss från vår hemmahamn, Gustavsberg. Den här gången är vår plan att segla jorden runt i etapper under 3-5 år. Vi har inte gjort några detaljerade planer, utan tar ett år i taget och är ute så länge det känns kul.

Etapp 1, 2015-2016

Etapp 1 gick runt den svenska kusten till södra Norge för att invänta lämpliga förhållanden för att korsa Nordsjön till Orkneyöarna och därefter vidare till Yttre Hebriderna väster om Skottland. Från Hebriderna seglade vi vidare ner till Irländska sjön och besökte Belfast och Dublin innan vi fortsatte söderut till Kinsale, varifrån vi startade seglingen över Biscaya. Det var den startpunkt vi valde förra gången och vi tyckte det var mycket bra att komma ut på djupare vatten i Biscaya.

Efter seglingen över Biscaya så blev det sol och värme i Spanien och Portugal innan vi seglade över till Kanarieöarna. Vi korsade Atlanten med ARC 2015 och tillbringade sedan knappt fyra månader i Karibien. Vi valde att segla med ARC igen för att det känns som att det ger lite mer trygghet med flera båtar, goda råd, seminarier, säkerhetsbesiktning av båten, väderprognoser, satellittrackers mm. Dessutom tyckte vi det var mycket trevligt och gav många nya kontakter. År 2015 var det dessutom 30-årsjubileum, så det blev extra festligt. Vi tog upp Loupan på ön Curacao, strax norr om Venezuela och flög sedan hem i början av april då vi fått ännu ett barnbarn. Allt om etapp 1 finns förstås här på bloggen.

Etapp 2, 2016-2017

I oktober 2016 åker vi ner till Curacao igen. Efter lite båtarbete under några veckor går vi först till Bonair. Därifrån kommer det att bära av västerut via Colombia och San Blas-öarna innan vi kommer till Panamakanalen. Planen är att gå ut i Stilla havet under första kvartalet 2017. Rutten blir Panama – Galapagos—Franska Polynesien – Cook-öarna – Tonga – Fiji – Nya Zeeland. Från Nya Zeeland kommer vi hem till Sverige i november 2017.

Hur kommande etapper blir bestämmer vi senare.

Etapp 3, 2018

Planen är att segla Nya Zeeland – Fiji -Vanuatu – Nya Caledonien – Australien. Hem till Sverige igen i november.

Ett alternativ är att segla ner till Nya Zeeland igen i oktober.

Etapp 4, 2019

Som ni bloggläsare sett så avslutade vi säsongen 2018 med att segla ner till Nya Zeeland igen efter att ha tillbringat hela seglingssäsongen på härliga Fijiöarna. För kommande säsong är huvudplanen att vi ska försöka hitta ett relativt tidigt väderfönster i maj för att lämna Nya Zeeland och segla upp till Fijiöarna igen. Tanken är att göra ett litet återbesök i den östra ögruppen Lau efter att vi klarerat in i Savusavu eller möjligen Suva. Efter besöket i Lau planerar vi att fortsätta västerut mot Vanuatu – Nya Caledonien – Australien.

”Sailors plans are written in the sand at low tide” – skulle det vara så att vi önskar oss ytterligare en säsong i Stilla havet, så finns ju alternativet att segla ner till Nya Zeeland i höst igen.

Den här säsongen blev annorlunda än vi tänkte oss på grund av att vi, ganska snart efter vår ankomst till Fiji, oplanerat fick flyga hem till Sverige på grund av sjukdom i familjen. Tillbaka på Fiji bestämde vi oss till sist, efter lite obeslutsamhet, att stanna på Fiji resten av säsongen. Säsongen kommer åter igen att avslutas nere på Nya Zeeland.