Rutt 2012-2013

Söndagen den 10 juni runt kl 13 planerar vi att kasta loss från kajen utanför vårt hus. Välkomna att vinka av oss!

Vår plan är sedan att segla runt den svenska kusten till Bohuslän och södra Norge för att invänta lämpliga förhållanden för att korsa Nordsjön till Skottland och Inverness. Vi planerar sedan att gå Caledonienkanalen genom Skottland och några dagar senare komma ut till Hebriderna där vi seglar runt några dagar och njuter av natur och skottska destillerier. Vi hoppas vädrets makter blir någorlunda välvilliga.

Från Skottland seglar vi ner till Irländska sjön och besöker Belfast och Dublin innan vi fortsätter söderut till Kinsale, varifrån vi sedan ska starta seglingen över Biscaya. Vi har fått tips från irländska seglare att området i sydöstra Irland är ett fantastikst vackert seglingsområde, så beroende på vädret och hur vi ligger till så kanske vi tar några dagar där nere innan vi startar seglingen över Biscaya. Eftersom Biscaya är ett mytomspunnet och lite fruktat vatten så har vi tänkt att gå över så långt västerut som möjligt för att undvika uppgrundningen längre inåt och därmed få lugnare sjö. Alla råd talar för att vara över Biscaya innan augusti är slut, så det är vår plan också.

Efter överseglingen av Biscaya så planerar vi att ta hamn i La Coruna i nordvästra Spanien och sedan njuta av sol och värme i Spanien och Portugal under resten av augusti och en bra bit in i september. Runt mitten av september planerar vi segla över till Porto Santo och Madeira för att i början av oktober segla vidare över till Kanarieöarna och segla runt bland öarna till början av november då vi behöver börja samla oss inför Atlantöverfarten med ARC. Vi tänkte vara i Las Palmas senast 10 november och starten för ARC är den 25 november. Vi har valt att segla med ARC för att det känns som att det ger lite mer trygghet med goda råd, seminarier, säkerhetsbesiktning av båten, väderprognoser, satellittrackers mm. Dessutom kommer det säkert att vara trevligt och ge många nya kontakter, vilket vi redan märkt. Seglingen över Atlanten tar runt tre veckor och vi räknar därför med att vara framme på St Lucia ungefär en vecka före jul.

Vi stannar i Karibien och seglar runt bland öarna till början av maj 2013 då vi sätter kurs mot Bermuda och sedan vidare mot Azorerna dit vi räknar med komma under första delen av juni. Färden går sedan vidare upp mot Frankrike och hem till Östersjön via Kielkanalen. Vi räknar med att nå svenska vatten under senare delen av juli.

Om vi av någon anledning inte skulle vilja segla båten hem från Karibien så har vi tittat lite på möjligheten att sätta Loupan på en båttransport från St Thomas i norra delen av Karibien för sjösättning i Southhamton. Vi låter inspirationen avgöra när det närmar sig, men grundplanen är att segla båten hem.

Utifrån den beskrivna rutten och ungefärliga tidplanen kommer vi sedan att ändra oss när andan faller på eller när väder och vind tvingar oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s