Falskt alarm?

Nu har vi kommit drygt halvvägs på vår hastigt påbörjade segling till Lanzarote. Vi har haft lite stillsam spinnakersegling i 5-6 knop under gårdagskvällen fram till midnatt, men för övrigt har vindarna varit mycket svaga och vi har gått för motor. Den lynniga tropiska stormen Nadine verkar just nu ha bestämt sig för att inte besöka Madeira trots allt. Ingen idé att gräma sig över att vi nog hastade från Madeira i onödan . Vi hade grämt oss ännu mer om vi stannat kvar och eventuellt fått skador om stormen kommit enligt gårdagens prognoser. Vi kunde ju inte heller riktigt vänta och se eftersom väderfönstret skulle stängas för att hinna fram till Lanzarote före Nadines ankomst. Det som vägde tungt i vår beslutsprocess när vi lämnade Porto Santo var dels att Mads på Frivind hade så allvarlig ton i sina mail och att varvschefen Miguel (inte samma som taxichauffören) som ju är Porto Santo-bo sa “om jag hade en sån båt som ni så skulle jag lämna Madeira, då inga hamnar här är säkra i sådant väder”. Risk management i praktiken!
Här på havet är vattnet väldigt blått, vi har dyning på 2-3 meter som lyfter oss försiktigt och mjukt, solen skiner och det är varmt. Klädseln för nattvakt är numera shorts. Vi håller oss mestadels i skuggan när det går. På Porto Santo installerade vi 12 V-fläktar, en i salongen och en i förpiken och det är ljuvligt att få lite rörelse i luften. Vi ska skaffa ytterligare ett par fläktar till de båda akterruffarna. Inne i båten är det nästan 30 grader på dagtid och 25 på natten. Vattentemperaturen här ute på havet är 27 grader så det bidrar ju till att hålla temperaturen uppe i båten. Just nu är vi väldigt nöjda med att vi inte tog teakdäck och en blå båt igen. Då hade det blivit ännu varmare! De solskydd som Henrik på Arcona Yachts hjälpt oss att designa fungerar toppenbra och vi njuter av dem varje dag. Hade vi inte dem skulle vi inte stå ut i värmen. Stort tack Henrik!
Vi sysselsätter oss med diverse små projekt som finjustering av watermakern, funderingar på bränslestrategi för motorgång inför Atlantöverseglingen, test av AIS-MOB transpondern etc. Det finns alltid ALLTID något att pyssla med på båten, vare sig vi är i hamn eller till havs, och att-göra-listan blir längre snarare än kortare. Det är nog för att vi hela tiden kommer på nya fiffigheter då vi hela tiden lär oss något nytt av alla nya situationer och människor vi träffar i hamnarna. Båten som sådan har så här långt fungerat helt perfekt.

Med nuvarande fart räknar vi med att vara framme i Marina Rubicon på södra Lanzarote vid lunchtid imorgon fredag.

Allt väl ombord!

3 tankar på “Falskt alarm?

  1. Är inte så lite avundsjuk på er segling just nu, horisontalt regn och 12-13 grader är segelvädret på svenska västkusten. Att ha sysselsättning under de längre seglingarna låter sunt. Ha det bäst!

  2. Ni måst starta ett backgammon-mästerskap, bra tidsfördriv! Bra träning så ni kan utmana killarna på Atlant-seglingen! Sol men kyligt i Stockholm, kan bli en seglingshelg med lite tur, dock inte shortsläge, kramar Ewa & Torgny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s