Mot Marquesas, dygn 3-4

Efter en ganska molnig lördag då Yanne återigen var huvudaktören så kom kvällen och vi var omringade av hotfulla squallsmoln (intensivt regn och ofta mycket vind). Vi lyckades passera mellan de flesta, men vid 21-tiden fick vi oss en ordentlig timslång avsköljning. Under natten såg vi bara en svagt upplyst fiskebåt och nu gjorde vi en fyra sjömil lång omväg för att säkert inte trassla in oss.
Äntligen! Vid fyratiden på söndagsmorgonen kom vi ut ur molnsystemet och in i den mest norra delen av passadvinden. Vi fick en sydostlig passadvind på 10-15 knop som gav oss fin halvvindssegling hela söndagen. Underbart härligt!
Tyvärr är inte passadvinden helt etablerad förrän man närmar sig 10 grader S. Vi prenumererar på ett kostnadsfritt veckomail från en nya zeeländsk väderguru, Bob McDavitt. Det kallas weathergram och han kommenterar där väderförhållandena i södra Stilla havet. Han föreslår att man siktar mot 10 grader S och 100 grader W när man kommer från Galapagos och sen därefter tar kurs direkt Marquesas. Vi har en sådan waypoint inlagd och går på en kurs runt 230 grader. De väderprognoser vi tar ner via satellittelefon indikerar att vi mestadels kommer att få hyfsade passadvindar de närmaste dagarna, men stora områden med squalls vandrar omkring och stör vindarna ordentligt. Dessutom ändrar sig prognoserna ganska mycket dag från dag.
En trevlig vana som vi har fått här ute på Stilla havet är de två dagliga samtalen med Spray och ibland Hakuna Matata via kortvågsradion. Roligt att höra varandras röster och utbyta väderinformation och höra hur läget är ombord.
Efter vår härliga seglingssöndag som toppades med ädelostsallad med valnötter till lunch och kyckling chop suey till middag så var det dags för mera regn och i natt har det varit regnigt och dåliga seglingsvindar. Nu på Ullas tidiga morgonvakt verkar vinden vara på väg tillbaka och förhoppningsvis kan vi om någon timme hissa seglen igen. Just nu är det 2550 sjömil till Marquesas och allt är väl ombord!

1 tanke på “Mot Marquesas, dygn 3-4

  1. Fantastiskt att kunna sitta hemma och läsa vad nu får vara med om. Jag önskar er allt gott både vädermässigt och hälsomässigt. Kram mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s