Minnesvärd skoldag i Neiafu

Vi var många seglare som inom ramen för Blue Water Festival vandrade upp till Hosea Primary School på förmiddagen.  Blue Water Festival är ett veckolångt arrangemang anordnat av organisationer och företag i Va’vau och marinföretag i Nya Zealand, dit vi alla är på väg. Skolan drivs av eldsjälen Dorothy


och är inriktad på barn från förskoleålder med lite speciella behov och större barn som inte lärt sig läsa och skriva i vanliga skolan. Skolbyggnaden var stor som ett mindre svenskt fritidshus och med svenska mått i totalt förfall med stora hål i ytterväggarna. Målet för dagen var också att samla in pengar för reparation av det läckande taket inför regnperioden. Inne i skolan kunde man i de mycket spartanska lokalerna känna igen hur man lär sig läsa och skriva.

Skolan drivs på ideell basis och får sedan fem år stöd av marinföretagen i Whangarei på Nya Zealand. Därav besöket för oss långseglare.

Det var en härlig stämning och härlig syn som mötte oss när vi kom.  Barn i fina dräkter kantade uppfarten och vi blev hälsade med musik och glada rop. Lite spännande var det för oss alla.

Barnen, både pojkar och flickor,

framförde ett antal mer (eller mindre) traditionella sånger och  danser. Pojkarnas lite mer krigiska och flickornas med de fantastiska fina och mjuka handrörelserna som är en viktig del av Tongas dans. Det var kul och hur gulligt som helst och det var nog mer än ett fuktigt seglaröga som kunde ses.

Dansandet avslutades med gemensam discodans och som final, barnens favorit, ”traindans”.

Sen var det lunchdags med massor av mat som barnens föräldrar lagat, innan vi promenerade till jollarna för att åka till våra båthem och smälta alla intryck och än en gång få vara glada och tacksamma över möjligheten att få nya perspektiv och tankeställare.

——

(Länk till deras Facebook sida:

https://www.facebook.com/HoseaChristianMissionPreschool/

)

3 tankar på “Minnesvärd skoldag i Neiafu

  1. Så härligt att få ta del av era intryck från Tonga. Vilket viktigt projekt.
    Här hemma är det regnigt och kallt men vi har fyllt på batterierna med en vecka i Italien.
    Kram Eva

  2. Vi följer era äventyr med stort intresse. Tack för att ni delar med er av fantastiska upplevelser och ni bloggar så trevligt. Tonga ser ut att vara ett ställe man kan tillbringa mycket tid på. Lycka till med seglatsen söderöver. Kramar från S/Y Bijou

  3. Rørende å lese om skolebesøket. Slike opplevelser er verd å ta vare på! Vi følger dere og setter stor pris på bloggen deres. Hilsen s/y ”Tatt av vinden” (som fortsatt venter på oss i tre måneder før vi følger i kjølevannet deres).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s