Mindfulness vid Minerva reef

Nu har vi varit här en vecka och allt pekade på att idag, söndag, skulle vara dagen då det var läge att fortsätta seglingen mot Fiji. Icke så! Igår eftermiddag och i morse fick vi uppdatering från Patricia och David på Gulf Harbour radio att väderfönstret blivit mindre bra, med en del motvind och ett tråg/front vi riskerar att möta när vi kommer upp mot Fiji. Dessutom tuff sjö det första dygnet. Våra egna nedladdningar av väder från PredictWind såg inte så illa ut, men det verkar lugnare att lita på en livs levande meteorolog än på datormodellerna. Det tyckte också de flesta andra av de 20+ båtarna som varit och är här. Bara en knapp handfull seglade iväg nu på förmiddagen och en av båtarna rapporterade redan utanför passet om risk för myteri i de dryga tre meter höga vågorna från sidan. Just nu kommer en av båtarna tillbaka på grund av de tuffa förhållandena med hård vind, snäv vindvinkel och upp till 3,5 meter höga vågor.
Även om det börjar klia lite i kroppen på de flesta besättningar, så är här gott humör ombord på båtarna. Eva på Atla gjorde en superuppskattad insats när hon bakade kanelbullar och under en vådlig och synnerligen våt jollefärd i kulingbyarna delade ut bullar till alla båtar här. Gissa om besättningarna blev både överraskade och glada. Vi också. Igår kväll var det frågesport på VHFen och varje morgon är det ett ”Minerva Cruisers net”, även det via VHF. Där delas och diskuteras väderprognoser, olika båtproblem med mera.
Vi har fortfarande gott om mat på båten, men fruktnätet med sina två äpplen ser lite ödsligt ut. Sen vi kom hit har vi delat på ett äpple om dagen för att få dem att räcka lite längre. En halv morot per person och dag ingår också i frukt- och gröntransonen. Situationen verkar liknande på alla båtar. Vi laddade inte upp med så väldigt mycket frukt och grönsaker inför seglingen mot Fiji, eftersom det som finns kvar när man kommer fram riskerar hamna i karantänssoporna. Vem kunde tro att seglingen på cirka en vecka skulle bli nästan tre veckor, som det just nu ser ut. Någon enstaka båt har haft brist på mat och har fått tilldelning av snälla båtgrannar.
Vindarna har börjat avta, men vi är hela tiden omgivna av en brusande och vacker vit ring, som skyddar oss från vågorna utanför. Det är otroligt hur det låga revet bryter ner vågorna.
Vi fortsätter pyssla, spela gitarr, läsa, baka, laga mat och njuta av tillvaron som den är. Allt väl ombord!

1 tanke på “Mindfulness vid Minerva reef

  1. Bra beslut, att stanna kvar så länge. Jag undrar hur nya lithiumbatterierna fungerar ombord. Kul om ni kan kommentera det. Tack för rapporten, började undra om ni var kvar eller om vädermöjligjeterna blivit bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s