Antigua – sömnig seglarmetropol

De mycket svaga vindarna har fortsatt under den senaste veckan. Vi som varit vana vid 10-12 m/s i stort sett varje dag sen vi kom hit har nu haft en lång period av vind mellan 0-4 m/s. Lugnt och skönt när man svajankrar, men det har inneburit att det varit väldigt mycket varmare än tidigare.

Trots den svaga vinden fick vi en toppensegling från Guadeloupe hit till Antigua. Vi satte Code 0 och fick en vindvinkel kring 60 grader och kunde i den svaga vinden göra en fart mellan 6-7 knop. Dessutom gav seglen skugga en stor del av färden, så det blev sköna 42 sjömil innan vi kom fram till Antigua. Här är det dags för ny gästflagga igen. Vi har inte många oanvända gästflaggor kvar nu!

Vi var på väg till den välkända English Harbour. Här finns både marina och svajankring, men det var trångt om saligheten på ankringsplatsen, som inte är så stor, och vi ville inte ligga i marina när det var så varmt, så vi fortsatte till Falmouth Harbour alldeles bredvid. Här fanns gott om plats för ankring och dessutom flera marinor. Ruth seglade in en stund senare och ankrade bredvid.

Falmouth Harbour och English Harbour hänger ihop landvägen och det är bara 10 minuters promenad mellan. På bilden är English Harbour närmast och Falmouth Harbour längre bort.

English Harbour var under kolonialtiden en viktig skyddad hamn och varv för engelsmännen under ledning av Lord Nelson. Varvets byggnader har rustats upp och innehåller nu diverse båtrelaterade verksamheter samt hotell och restauranger. Området är vackert anlagt och historien bakom intressant, men det kändes lite ”dött” på kvällarna och turistigt på dagtid, då det är ett stort besöksmål för gästerna på olika kryssningsfartyg som angör Antigua.

Falmouth Harbour är förstahandsvalet för de större superyachts som kommer hit. På kvällen lyste ankarlanternorna röda = högre masthöjd än 30 meter.

Här några smakprov på segelbåtar som är ”lite” större än Loupan.

Obs! storleken på besättningsmannen på bilden ovan. En båt var också utrustad med en miniubåt på däck.

Självklart färgmatchad med båten i övrigt.

Båten Falcon som passerar Loupan på bilden ovan är världens största privatägda segelbåt. Den är 289 fot lång med masthöjd 192 fot. Totala segelarean är mer än 27 000 squarefoot (vad det nu blir i metriska enheter, trots detta imponerande). Fotot taget av Bertil Molander på Ruth som låg en bit ifrån oss.

Området kring Falmouth Harbour hade lite mer aktivitet och det var också där som restauranger och kaféer var lite mer välfyllda. Generellt är vi överraskade över att det är så tomt i marinorna och på de flesta restauranger, trots att det är högsäsong. Tulltjänstemannen sa när vi klarerade ut idag att april är Antiguas stora månad, då flera välkända regattor går av stapeln. Då blir här livat!

Vi har hyrt bil och tagit en tur på ön tillsammans med Lena och Bertil på Ruth.

Många fantastiskt vackra vyer med sandstränder och turkost vatten, men vi tyckte också att man på Antigua ser större kontraster mellan stor rikedom och fattigdom än de öar vi besökt längre söderut.

Vi passade också på att se en liten kort film om Antiguas historia på Dows Hill ovanför English Harbour och blev än en gång påminda om hur nära i historien den omfattande slavhandeln från Afrika ändå är.

Under dagarna och kvällarna här har vi också hunnit med ännu mer trevligt umgänge med Ruths besättning och de har också introducerat oss till en amerikansk seglarbekant, Chuck. Trevligt!

Ulla har också stått för resans första ofrivilliga dopp när hon hamnade mellan jollen och bryggan med ryggsäck på ryggen. Ryggsäcken innehöll bland annat den kära iPhone`n, men eftersom Ulla bad Pelle prioritera räddning av ryggsäcken istället för henne själv, så klarade sig telefonen. Puh! Det vattentäta telefonfodralet som Anna-Karin och Ulf bistått med var också i ryggsäcken, men inte på telefonen L. I fortsättningen kommer det att användas inte bara till 70% av jollefärderna, utan till 100%.

Restaurangtips till er som kommer hit är Trappas, Catherines Café (restaurang trots namnet) och Rumbaba.

Igår tog vi upp ankaret och gick för motor de tio sjömilen till Jolly Harbour. Vi hade tänkt lägga oss på svaj igen, men det var så mycket dyning in mot viken så vi gick in till marina för att idag på morgonen fortsätta till ön St Kitts. När vi steg upp vid 7-tiden tyckte vi vindprognoserna såg för tråkiga (=svaga) ut, så vi bestämde oss för att stanna en dag till i marinan.

Idag har det varit en härligt molnig dag och Pelle har tvättat båten och jollen och dessutom polerat överbyggnaden. Vi har också passat på att bunkra i den suveräna mataffär som finns bredvid marinan. Vi blev nästan tårögda av glädje över att se en så stor delikatessdisk och en grönsaksdisk som till och med hade färsk dill och vi storhandlade bland skinkor, ostar och färskt kött. Ni som läser undrar nu om vi svultit oss genom tiden här, men så är det självfallet inte. Däremot är utbudet av färskvaror som t ex färskt kött mycket begränsat söderut på de flesta ställen eller rent av obefintligt på många mindre öar.

Imorgon bitti seglar vi vidare till St Kitts som ligger cirka 60 sjömil västerut.

5 tankar på “Antigua – sömnig seglarmetropol

 1. Ännu en härlig rapport som gör att man undrar vad man gör i detta kalla land. I natt har det varit – 20 på vissa ställen i Stockholm. Men bilderna värmer och era fantastiska berättelser. Ser fram emot att få höra mer när ni kommer hem. Vi funderar just nu på var i Västindien vi ska styra vår resa till nästa vinter. Annars drar vi till Turkiet över påsk inte lika varmt men lite miljöombyte. Själv reser jag till Polen nästa veckaför att besöka koncentrationsläger bl a tillsammans med ett gäng ungdomar och lärare från Kungälv.

  Ha det gott kram Eva

 2. Vad trevligt ni skriver och vilka fantastiska foton. Antigua ser ut att vara ett riktigt seglarmecka, kanske ni kan se någon av regattorna. Här hemma blir dagarna ljusare och Kicki har äntligen blivit av med sin lunginflammation.

  Kram Kicki o Gunnar

 3. Underbart med en hälsning från er resa. Om det är du Ulla som står som ”författare”och Pelle som
  ”fotograf” då har ni ju klart om ni skulle vilja byta jobb då ni kommer hem. Här har våren tagit paus. – 10 varje natt, sol ,men temperaturen orkar knappt över 0.Det känns segt just nu. I dag skall jag åka och tvätta bilen, den ser förfärlig ut. Mejl från Ella idag, hon följer er färd. Kram Ebba

 4. Fantastiskt!
  Där firade vi bröllopsresa efter att vi gift oss i New York för 25 år sen!
  SARC årsmöte igår förlöpte utan missöden och alla ser fram emot ett fantastiskt målande 2-timmars föredrag i november om Loupans öden och äventyr!!! Carina och Erling berättade om Kap Horn på ett väldigt trevligt sätt – alla glada!
  Må gott! (-15 grader i Stockholm i morse)
  Robin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s